Sociale Veiligheid

Inleiding Sociale Veiligheid

We vinden het binnen Scouting Regio Hart van Brabant belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.

 

Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid binnen Scouting Regio Hart van Brabant betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc. Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.

 

Gedragscode

De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Wij maken gebruik van de gedragscode van Scouting Nederland die je hier kunt downloaden. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.

 

Verklaring Omtrent het Gedrag

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is één van de maatregelen die Scouting Regio Hart van Brabant getroffen heeft om binnen onze organisatie een veilige omgeving te bieden. Het Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland biedt voldoende mogelijkheden om bij grensoverschrijdend gedrag en/of het niet overleggen van een VOG, leden te weren en/of uit te schrijven.

 

Aanstellingsbeleid

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conform Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste 3 maanden een soort proefperiode zijn. In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het Huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie. Als bestuur maken wij gebruik van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld. Direct na het aanstellingsgesprek dient ook een VOG te worden overlegd.

 

Vertrouwenspersoon

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden graag voor je klaar. De contactgegevens van het bestuur zijn te vinden op deze website, onder de tab Regio. Ook kun je via het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutingorganisaties indien nodig door naar de juiste instanties.

Het team Sociale Veiligheid is 24 uur te bereiken (na kantoor tijden via een bereikbaarheidsdienst) op 033 496 09 11 of via de e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Overzicht ANBI

Hieronder de punten welke gepubliceerd dienen te zijn op de website van een ANBI:

  • De naam van de instelling
    • Stichting scouting regio Hart van Brabant
    • Zie ook de contactpagina
  • Het RSIN/fiscaal nummer
  • Het post- of bezoekadres van de instelling
    • Stichting scouting regio Hart van Brabant
      p/a Vesperplein 3
      5057 EN Berkel-Enchot
    • Zie ook de contactpagina
  • Duidelijke beschrijving van de doelstelling van de ANBI
  • De hoofdlijnen van het beleidsplan
  • De functie van de bestuurders
  • De namen van de bestuurders
  • Het beloningsbeleid
    • De bestuurders van Stichting scouting regio Hart van Brabant ontvangen geen beloning, wel kunnen zij een declaratie indienen bij gemaakte kosten, en hun kilometers declareren. Declaratie van kosten dient altijd voorzien te worden van bewijslast door middel van bijvoorbeeld een aankoopbon.
  • Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
  • Een financiële verantwoording

Programma-Inspiratie-Avond (PIA)

Ben jij op zoek naar inspiratie voor nieuwe programma’s? Zou jij graag horen wat voor gave programma’s andere groepen in jouw regio ondernemen en hoe zij aan inspiratie komen? Kom dan naar de Programma-Inspiratie-Avond!

Op deze avond gaan we per leeftijdsgroep (bevers, welpen, scouts) programma-ideeën met elkaar uitwisselen. Dus welpenleiding wisselt programma-ideeën uit met andere welpenleiding, scouts- met scoutsleiding etc. Ook hebben we wat een paar algemene onderdelen waar we tips uitwisselen voor waar je goede programma-ideeën kan vinden. En natuurlijk is er voldoende tijd ruimte om contact te leggen met andere leiding, wellicht kun je bij hen spelmateriaal voor een gaaf programma lenen dat zij al eerder hebben voorbereid!

Wat vragen wij van jou? Niet veel, behalve dat je vooraf even nadenkt wat jouw top 3 gaafste programma’s is die jij graag met anderen in de regio zou willen delen! Je kunt deze programma’s ook vooraf aan ons sturen, dan verspreiden wij ze later in de regio. Wij zorgen voor een drankje, hapje en de rest!

Samengevat:

Doel:     Programma-ideeën uitwisselen tussen leiding van speltakken
Voor wie: Speltakleiding van bevers, welpen en scouts
Wanneer: Maandagavond 16 januari, 20:00-22:00u.
Waar: Scouting PVG, Generaal de Wetstraat 68, Tilburg
Kosten: €0,-

Geïnteresseerd?

Schrijf je dan hier in voor deze avond!

Doelstelling en beleidsplan

Doelstelling Scouting regio Hart van Brabant

  1. De stichting stelt zich ten doel het bevorderen van het spel van Scouting in de regio op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.
  2. De stichting draagt een algemeen karakter en staat open voor iedereen, ongeacht geslacht, afkomst of levensbeschouwing in overeenstemming met de doelstelling, beginselen en methode van Scouting.
  3. De stichting is politiek onafhankelijk.
  4. De stichting hanteert de wet en belofte in de bewoordingen zoals omschreven in de statuten van Scouting Nederland

 

Hoofdlijnen beleidsplan

In het beleidsplan van Scouting regio Hart van Brabant zijn de volgende punten vastgelegd:

  1. Kwaliteit van de leiding van de groepen in de regio waarborgen door middel van het Scouting Academy programma. Met dit programma wordt een gedegen kwalificatietraject gegarandeerd. De regio verzorgt met haar trainingsteam trainingen voor alle kaderleden uit deregio, zowel leidinggevenden als niet-leidinggevenden.
  2. De regio streeft er naar de bekendheid van het spelaanbod van Scouting Nederland bij de groepen in de regio te vergroten en bij te dragen aan de invoering van dit spelaanbod. Daarnaast draagt de regio zorg voor activiteiten met een goede kwaliteit, voor elke leeftijdsgrope, welk aansluiten bij het spelaanbod.
  3. De regio streeft een goed communcitie binnen de regio naar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mix aan middelen, zoals e-mail, de website, social media, etc.
  4. De regio draagt zorg voor het tot stand komen van mogelijkheden tot het uitwisselen van ervaring en kennis tussen groepen, zodat van elkaar geleerd kan worden, en van elkaars ervaring gebruik gemaakt kan worden
  5. De regio ondersteunt en adviseert groepen waarnodig.Dit kan op velerlei gebied zijn en de regio zorgt ervoor dat zij de benodigde kennis in huis heeft, of weet waar zij die kan halen. 
  6. De regio zal de ontwikkeling binnen Scouting Nederland zorgvuldig volgen en waar nodig actie ondernemen omdeze ontwikkelingen in de regio te kunnen implementeren
  7. De regio zorgt voor een gezonde financiële basis om haar activiteiten te kunnen ontplooien

Programma-Inspiratie-Avond (PIA) - Speltakoverstijgende activiteiten

Bij het organiseren van grote groepsactiviteiten voor meerdere speltakken, is het vaak lastig om een programma te maken dat voor iedereen leuk en uitdagend is. Wat voor een bever nog heel spannend is, doet een scout met z'n ogen dicht. En de explorers zitten écht niet te wachten op een weekend lang welpen begeleiden. En hoe zorg je ervoor dat alle leiding op één lijn zit? Het komt allemaal aan bod tijdens deze praktische workshop op de Programma-Inspiratie-Avond met als thema: Hoe maak je speltakoverstijgende activiteiten uitdagend voor Bevers tot en met Explorers?

Onder begeleiding van een spelspecialist van Scouting Nederland gaan we het onder andere hebben over:

  • Uitwisselen spelideeën. Wat doen jullie bij je groep aan groepsactiviteiten/speltakoverstijgende activiteiten die je met anderen wil delen? Wel of geen thema?
  • Organisatie. Wat is een handige manier om een dergelijke activiteit te organiseren. Elke keer door een andere speltak, of juist door een gemengd team?
  • Communicatie. Hoe zorg je er voor dat iedereen weet van de activiteit en er zin in heeft?
  • Praktische zaken. Tijdsplanning, logistiek, financiën etc.

Na deze avond zit je vol met nieuwe ideeën en best practices om de volgende groepsactiviteit bij jouw groep tot een succes te maken!

Samengevat:

  • Doel:     Programma-ideeën en best practices uitwisselen met speltakleiding van andere groepen voor uitdagende speltakoverstijgende activiteiten
  • Voor wie: Speltakleiding van Bevers, Welpen, Scouts, Explorers en Scouts met een beperking
  • Wanneer: Maandagavond 22 januari, 20:00-22:00u.
  • Waar: Scouting LBP, Generaal de Wetstraat 68, Tilburg
  • Kosten: €0,-

Geïnteresseerd?

Schrijf je dan hier in voor deze avond!

Kalender

Geen evenementen

Laatste nieuws