Regelmatig verzocht het trainingsteam van de regio trainingen voor de verschillende modules bij groepen uit de regio. Afgelopen zaterdag 17 oktober verzorgden zij een training voor de vrijwilligers van Scouting Oisterwijk. Praktijkbegeleider Bart Traksel schreef daarover het volgende verslag.

Op zaterdag 17 oktober is een training nieuwe stijl uitgevoerd voor de scouts van Oisterwijk. Acht groepsleiders, de voorzitter, twee trainers en de groeps- en praktijkbegeleider zijn bezig geweest met het kritisch kijken naar kennis, vaardigheden en houding. Zaken als motivatietechnieken, progressiematrix en activiteitengebieden, leeftijdseigen kenmerken, leiderschapsstijlen, veilig klimaat en groepsgedrag zijn aan de orde geweest in de training die om half 5 begon en om tien uur pas was afgelopen. 

Door de manier van werken was het ondanks ‘de lange zit’ prima te doen; ik had als praktijkbegeleider tevoren geïnventariseerd te waaraan behoefte was en dat doorgegeven aan de trainers. Hierdoor kon ook een programma aangeboden worden dat uitstekend beantwoordde aan de behoefte van de vrijwilligers. Vroeger ‘voor mijn tijd’ begreep ik dat het gebruikelijk was om modulen integraal aan te bieden, waardoor dingen vaak minder goed aansloten op de behoefte van de leidinggevenden. Hiervan was nu geen sprake. 

Ook ontstond er een discussie ten aanzien van aanpak en werkwijze tussen groepen, maar ook binnen groepen. Dit is ook zeker de winst van de avond geweest; men heeft eerlijk naar zijn eigen aanpak willen kijken, maar dat ook gedeeld met de groep. De communicatie die daardoor ontstond is iets dat de kwaliteit van de leiding aanzienlijk kan verhogen. Het is altijd goed om meer met elkaar in gesprek te gaan over de eigen aanpak. 

Deze manier van vraag-gestuurde training; gericht op de behoeften van de vrijwilligersgroep heeft dan voor Oisterwijk dan ook prima gewerkt. Ook Joost en Wouter, de trainers hadden een goede rol; doordat zij de theorie benoemden, maar de vrijwilligers de invulling lieten hadden die ook zelf de ruimte om over zaken na te denken. Hoewel ik hoop dat er een volgende keer meer mensen deelnemen, was 8 een prima groepsgrootte om iedereen goed aan het woord te laten. De trainers konden vanuit hun (ruime) scoutingervaring weer goed met de vrijwilligers meedenken. 

Uiteraard was de inwendige mens niet vergeten; de rijsttafel en evaluatieve borrel gingen er dan ook prima in. Hoe laat het is geworden weet ik niet, maar toen ik om kwart over een naar huis ging zaten er nog mensen…. 

Bart Traksel, 
praktijkbegeleider scouting Oisterwijk

Kalender

wo 10 apr 2024    20:00 - 22:00
Bestuursvergadering Regiobestuur
vr 12 apr - zo 14 apr 24    
RSW
wo 17 apr 2024    
Praktijkbegeleidersoverleg
wo 15 mei 2024    20:00 - 22:00
Regioraad
za 25 mei 2024    
Bever-Doe-Dag
za 01 juni 2024    
Jungledag
za 15 juni 2024    
Vlottenrace
wo 19 juni 2024    20:00 - 22:00
Bestuursvergadering Regiobestuur